Loading
    • 0(232) 464 47 00

Karayolları Trafik Kanunu uyarınca ehliyetsiz araç kullanmak yasaktır. Sürücüler trafikte yer alacakları zaman kullanacakları araçlara uygun ehliyete sahip olmalıdır. Sürücü belgesine sahip olmayan ya da bu belgeyi yanında bulundurmayan kişiler cezai uygulamalara maruz kalır.

Ehliyetin kaybolması ya da çalınması durumunda sürücünün bunu yeniden temin etmesi zorunludur. Ehliyeti çalınan ya da kaybolan sürücüler kimlik kaybedildiğinde yapıldığı gibi Resmî Gazete ’ye ilan vermek zorunda değildir. Ehliyet başvuru işlemleri yapılırken yenileme ücretini ödemek yeterli olur.

Bunun yanı sıra ehliyetin yenilenebilmesi için başvuru sürecinde gerekli belgelerin sunulması icap eder. Yeni bir ehliyet başvurusu sırasında yapılması gereken işlemlerle aynı olan bu süreçte sağlık raporu, yenileme ücretinin ödendi belgesi gibi birtakım evraklara gerek duyulur. Sürücü ehliyet çıkarma işlemini randevu alarak gerekli kurumlardan yapabilir.

Ehliyetin Kaybolması Durumunda Yapılması Gerekenler

Sürücü ehliyetini kaybettiğinde yeniden ehliyet çıkarmakla yükümlüdür. Ehliyet olmadan trafikte araç kullanılamamaktadır. Motorlu araçların kullanılması için gerekli olan bu belge aracın özelliklerine bağlı olarak sınıflandırılır.

Kayıp ya da çalıntı ehliyet söz konusu ise sürücünün takip etmesi gereken bazı adımlar vardır. Öncelikle yapılması gereken işlemlerden ilki yeni bir ehliyete başvurmakla aynıdır. Bu kapsamda da sağlık raporu istenir. Sağlık raporu alınacağı zaman ise çeşitli kuruluşlardan bu belge temin edilebilir. Devlet hastaneleri, özel hastaneler ya da sağlık ocakları bu belgeyi verebilmektedir.

Sürücü bu kuruluşlarda sağlık muayenesinden geçirilir. Görme, işitme testleri gibi bir dizi kontrolün ardından da belge alınabilir. Sürücü sağlık ocağından bu belgeyi alacaksa ve doktor, muayene sırasında bir sorun görürse bu durumda uzman hekime sürücüyü yönlendirir.

Sağlık raporunu alan sürücünün bu işlemle birlikte Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden sürücü belgesi randevusu alması da gerekmektedir. Bu randevu online olarak internet sitesinden ya da ALO 199 hattından alınabilir.

Sürücünün daha sonra yapması gereken işlemlerden biri de ehliyet ücretini ödemektir. Ehliyeti kaybetmek ya da çaldırmak nedeni ile sürücü bir ceza ödemez. Ödenecek ücret ehliyet yenileme ücretidir. Eski tip bir ehliyete sahip olanların yenileme için ödemesi gereken ücret 15 TL olurken yeni tip ehliyeti tekrar çıkaracak olan sürücüler bunun için 769 TL ücret öder.

Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak randevuya giderken de sürücünün yanında olması istenen bazı evraklar bulunur. Nüfus cüzdanı ya da pasaport bu belgelerden biridir. Bunun yanı sıra sağlık raporu da sürücünün yanında olması gerekenler arasında yer alır. Sürücüden istenecek bir diğer belge de 1 adet biyometrik fotoğraftır.

Sürücü yeni ehliyetini alabilmek için gerekli ödemeleri yaptığına dair belgeleri de yanında bulundurmalıdır. Sürücü kan grubu kartını da sunar. Bunun yanı sıra sürücü belgesinin yeniden alınması için gerekli olan imzalı dilekçeye de gerek duyulur. Parmak izi ise başvuru sırasında alınmaktadır.

Sürücü belgesine başvuru yapıldığında ehliyetin onaylanması için belirli bir süre beklemek gerekir. Bu durumda da sürücünün trafikte araç kullanabilmesi için geçici bir belgeye ihtiyacı olur. Geçici ehliyet belgesi verilen sürücü trafikte araç kullanabilir. Yeni ehliyetin hazırlanması yaklaşık olarak 15 gün sürmektedir. Bu nedenle sürücü 15 gün boyunca geçici sürücü belgesini kullanabilir.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu