Loading
    • 0(232) 464 47 00

Ehliyet yenileme işlemleri için sürücülerin birtakım süreçleri takip etmesi gerekir. Başvuru aşamasında ise teslim edilmesi gereken belgeler bulunur. Ehliyet yenileme süresi 1 Ocak 2024 tarihinde sona ereceği için bu süre zarfında sürücülerin başvuru işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.

Kimlik belgelerinin yanı sıra sürücü belgeleri de yenilenmesi gereken evraklar arasında yer alır. Eski kimliklerin yerini alan cipli kimlikler gibi sürücü belgeleri de yenilenerek çipli sürücü belgelerinin temin edilmesi için sürücülerin evrakları ile birlikte yetkili kuruma müracaat etmesi zorunludur. Müracaat süreçlerinde ise randevu alınarak belirlenen gün ve saatte belgeler teslim edilmelidir.

Bilindiği gibi sürücü belgesi ya da ehliyet olarak adlandırılan evraklar motorlu araçların trafikte kullanılabilmesi için gereklidir. Sürücü belgesi alınacağı zaman yetkili bir sürücü kursuna başvurularak koşulların sağlanması gerekmektedir. Sürücü adayları sürücü kursunda teorik ve pratik derslere katıldıktan sonra belirlenmiş olan sınavlara girer. Bu sınavlarda başarı gösteren adaylar da ehliyet almaya hak kazanır.

Ehliyet alınma sürecinde ise istenen belgelerin tamamlanması ile birlikte yetkili kuruluşlara başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra ehliyet sahibi olan sürücüler kaybetme, çalınma ya da eski tarihli ehliyetleri yenileme gibi sebeplerle de sürücü belgelerini yenilemek için başvuru yapabilir.

Yeni Tip Ehliyet İçin Gerekenler

Sürücüler eski tip ehliyetlere sahipse bunları süresi içinde yenilemek zorundadır. Yeni tip ehliyet için gerekenler ise başvuru sürecinden önce hazırlanmalıdır. Yeni tip ehliyet için gerekenler ise şunlardır:

* Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, pasaport)
* Sağlık raporu
* Ehliyet ücreti ödendi makbuzu
* Kan grubu belgesi
* 1 adet biyometrik fotoğraf
* Adli sicil belgesi
Eski tip ehliyetleri yenileyecek olanların yatırması gereken yenileme ücreti 15 TL’dir. Bunun yanı sıra ehliyetini kaybeden ya da çaldıran sürücülerin ehliyetleri yeni tipte ise yenileme ücreti değişik olur. Sürücü yeni tip bir ehliyeti yenilemek için 345 TL ödemektedir.

Harç ödemesi yapılacağı zaman sürücüler online olarak bu işlemi gerçekleştirebilir. Ehliyet yenileme işlemleri ile yeni tip ehliyet alma işlemleri aynıdır. Yeni tip ehliyet almak için de sürücüler kendilerinden istenen belgelerle birlikte Nüfus Müdürlükleri’ne başvurmalıdır.

Sürücü öncelikle bir sağlık raporu alır. Bu rapor aile hekimlerinden ya da devlet hastanelerinden alınabilir. Ayrıca özel hastaneler de sağlık raporu verebilmektedir. Görme. İşitme gibi çeşitli kontrollerin yapıldığı sağlık raporu alma işlemlerinde aile hekimi bir sorunla karşılaşırsa uzman hekime sürücüyü yönlendirebilir.

Alınacak sağlık raporunun ardından da sürücü Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak randevu almalıdır. Randevu gününde ve saatinde kendisinden istenen belgelerle birlikte sürücünün başvurusunu tamamlaması gerekir. Randevu işlemleri ALO 199 hattı üzerinden de yapılabilmektedir. Online randevu alamayanlar telefon hattı üzerinden bu işlemleri gerçekleştirebilir.

Sürücü başvurusunu tamamladıktan sonra kendisine geçici bir sürücü belgesi verilir. Bu belge yeni ehliyet hazırlanıp sürücüye ulaştırılana kadar geçerli olur. Yeni ehliyetlerin hazırlanma süresi ise yaklaşık 15 gündür. Bu süre dolmadan yeni sürücü belgeleri sürücüye teslim edilir. Yeni ehliyet için gerekli belgeler randevu gününde yetkili kuruluşa giderken eksiksiz ve tam olarak teslim edilmelidir. Bu sayede sorunsuz bir biçimde yeni ehliyete sahip olmak kolaylaşacaktır.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu