Loading
    • 0(232) 464 47 00
ehliyet-sınavı

Ehliyet Sınavı Kazanıldıktan Sonra Hangi İşlemler Yapılmalı?
Ehliyet sahibi olmak kişiye kullanmak istediği aracını trafikte özgürce sürebilme imkânı yaratır. Ehliyet sahibi olunduğunda trafikte güvenli bir sürüş gerçekleştirebilir. Bunun için kişiye teorik ve pratik eğitimler verilir. Ehliyet alacak olan bir kişinin öncelikle sürücü kursuna yazılması gerekir. Ehliyet Sınavı Kazanıldıktan Sonra Hangi İşlemler Yapılmalı? Sorusunun yanıtı bu nedenle merak edilir.

Sürücü adayı ehliyet kursuna yazılarak işe başlar. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan sürücü kursları özel eğitim veren kuruluşlardır. Bu kuruluşlardan eğitim alan bireyler gerekli süreci tamamladıklarında trafikte araç kullanabilme yetkinliğine sahip olur.

Ehliyet almak için başvuru yapan adayların ne tür bir araç kullanacağı da önemlidir. Ehliyetler sınıflara ayrılırken kamyonet ve otomobil için geçerli olan sürücü belgesi B sınıfı olarak adlandırılmaktadır. Sürücü adayı tır kullanacaksa bu durumda alacağı ehliyetin sınıfı değişir. Bunun gibi motor kullanmak isteyen bir sürücü adayı da buna uygun bir ehliyet almak zorundadır. B sınıfı ehliyete sahip olan bir sürücü traktör de kullanabilir. Sadece traktör için gerekli ehliyet F sınıfıdır.

Ehliyet Sınavını Kazanan Sürücü Adayı Ne Yapmalı?
Ehliyet Sınavını Kazanan Sürücü Adayı Ne Yapmalı? Konusu adayların merak edebilecekleri arasındadır. Sürücü adayı teorik sınavın yanı sıra uygulamalı sınavdan da başarılı olduğunda birtakım süreçleri takip etmesi gerekir.

Sınavlarda başarı gösteren adaylar kayıtlı oldukları sürücü kursundan bir sürücü sertifikası alır. Bu ehliyet sertifikası olarak da bilinen bir belgedir ve iki yıl boyunca geçerliliği olur. Sürücü belgesini alabilmek için kurstan alınmış olan bu ehliyet sertifikasına ihtiyaç duyulur. Ehliyet sertifikası ile araç kullanılamamaktadır. Bu durumda kişi ceza alabilir. Trafikte ehliyet olmadan araç kullanılamaz.

Bunun yanında sürücünün sahip olduğu ehliyetin de kullandığı araçla uyumlu olması gerekir. Ehliyet düzenlenirken hangi sınıf olduğuna bağlı olarak kullanılacak araç seçilir. Sürücü adayı ehliyet kurusunu tamamladığında ve sınavlardan da başarı elde ettiğinde ehliyet randevusu için başvuru yapar.

Sürücü kursunun vereceği ehliyet sertifikası İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onaylaması ile teslim edilir. Ehliyet kursu tarafından teslim edilecek bu belgenin yanı sıra sürücü adayına bir de sürücü dosyası verilir. Sürücü belgesi alabilmek için adayın bu evraklara gereksinimi vardır. Sürücü adayı evrakları eksiksiz ve tam olduğunda kendi aldığı randevu tarihinde, sürücü belgesini almak üzere herhangi bir Nüfus Müdürlüğü'ne giderek ehliyetini alabilir.

Sürücü Belgesi İçin İstenen Evraklar
Sürücü Belgesi İçin İstenen Evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Sürücü kursundan alınan ehliyet sertifikası
  • Kimlik, pasaport ya da nüfus cüzdanı aslı
  • Sağlık raporu
  • Harç makbuzları
  • 5x6 boyutlarında 1 tane biyometrik fotoğraf
  • Kan grubu belgesi


 

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi
Alsancak Sürücü Kursu

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu